Poate că ştii deja această poveste sau poate că este prima dată când o citeşti. Oricum ar fi, ea este pentru mine una dintre cele mai profunde poveşti care îmi este călăuză.
Se zice că era odată un bătrân care se plimba prin pădure şi contempla frumuseţea naturii. În timp ce se bucura de verdele crud al copacilor, pe o frunză căzută la rădăcina unui salcâm, bătrânul a observat un cocon. S-a apropiat de acesta şi l-a privit atent. Coconul avea în mijlocul lui o gaură micuţă prin care bătrânul văzu că un fluture se chinuia să iasă. S-a aşezat lângă cocon vreme de câteva minute şi aşteptă nerăbdător să-l vadă pe fluturele care tocmai făcea cunoştinţă cu o nouă viaţă. Însă după ceva timp în care fluturele s-a mişcat şi părea că se chinuie să iasă, a abandonat lupta şi bătrânul a constatat că în interiorul coconului nu se mai întâmplă nimic. Convins fiind că fluturele are nevoie de ajutor, scoase din buzunar briceagul pe care îl purta mereu la el şi lărgi gaura coconului. Fluturele ieşi îndată, iar bătrânul privea curios către noua viaţă. Însă fluturele părea slăbit şi se chinuia să zboare. A încercat în repetate rânduri să se înalţe în zbor, dar trupul părea firav şi obosit. S-a târât pe pământ preţ de câteva clipe şi apoi a rămas nemişcat acolo. Bătrânul a încremenit şi a oftat adânc. O lecţie despre viaţă şi transformare avea să-i devină experienţă de dat mai departe.
Povestea fluturelui este despre o transformare care nu este de fiecare dată uşoară. Vine cu dureri, cu sacrificii, cu efort. Însă, fără doar şi poate, fiecare transformare are timpul ei necesar. Nu există un standard pentru asta şi nicio experienţă nu seamănă cu alta. Aşadar, atunci când avem impresia că un drum nu se mai termină, că nu găsim ieşirea, să ne amintim că scurtăturile nu ne-ar fi de folos. La fel cum nu ne-ar ajuta nici ca o altă persoană din afara vieţii noastre să ne trăiască durerile în locul nostru. Ele există tocmai pentru a ne ajuta să ne transformăm în cea mai potrivită şi mai autentică formă pe care o putem avea. Şi aceste transformări durează atât cât este necesar ca dezvoltarea şi evoluţia noastră să fie completă.
Atunci când vei mai simţi că o problemă te depăşeşte şi vei avea tendinţa să cauţi scurtături, aminteşte-ţi că eşti acel fluture care are nevoie de efort tocmai pentru a reveni la viaţă mai puternic decât oricând. Mai pregătit şi mai adaptat pentru tot ce urmează să trăiască.
De asemenea, îţi va fi de mare folos să aplici şi să găseşti „punctul fluturelui”. Imaginează-ţi că ai un fluture în mână. Este cel mai frumos pe care l-ai văzut vreodată şi ţi-l doreşti doar pentru tine. Te hotărăşti să îl ţii în pumn şi speri să nu îţi zboare printre degete. Dar cum ţii pumnul în aşa fel, încât nici să nu-l strângi prea tare şi să-i zdrobeşti aripile, dar nici să ţii degetele prea răsfirate ca el să zboare printre ele? Acel punct de mijloc în care păstrezi fluturele viu şi nevătămat în pumnul tău se numeşte „punctul fluturelui”şi îl poţi aplica în toate domeniile vieţii tale.
Să nu pui nici prea multă presiune sau să constrângi, dar nici să fii indiferentă!
Inainte sa imi iau ramas bun iti las un exerciţiu pe care sa il faci atunci cand simti tu ca este potrivit.
Scrie o listă cu şase lucruri pe care ţi le doreşti foarte mult. Foarte foarte foarte mult! Cel mai mult! Pentru fiecare dintre cele şase lucruri identificate, pe rând, scrie, pe de o parte, „De ce ar fi benefic să se întâmple?” şi, de cealaltă parte, „De ce nu ar fi benefic să se întâmple?” Notează cel puţin trei argumente în fiecare parte şi observă care este punctul de echilibru. Acela care nici nu forţează lucrurile, nici nu aduce cu sine o stare exagerată de îngrijorare sau de presiune. Cel care îţi oferă sentimentul de dorinţă fără a fi însă ataşată de ea. Ce ai aflat? Cum te face asta să te simţi.
Te imbratisez,
Prietena ta,
Monica.
PS: Fluturele din poveste poti fi chiar tu sau poate fi un om drag din viata ta. Aminteste-ti aceasta poveste si nu uita ca rolul salvatorului nu este atat de benefic pe cat pare la prima vedere. Nici pentru tine, si nici pentru „cel salvat”.
Da într-adevăr e o lecție de viata și am sa fac și acel exercitiu.
Ma bucur sa aflu ca iti este de folos!
Mulțumesc cu recunostinta Monica!👏👏
Frumoasa pilda !♥️♥️
Ma bucur ca iti este de folos!
Offf,superba lectie de viata,multumesc frumos Monica !💐💐
Sa iti fie cu folos!